21, jul 2023
26. december – En dag med mange traditioner og betydninger

26. december – En dag med mange traditioner og betydninger

Anden juledag eller 26. december er en dag, der fejres i mange lande over hele verden. I Danmark er det en dag, hvor mange familier stadig samles og fejrer julen sammen. Men hvad er historien og betydningen af denne dag? Og hvordan fejres den rundt omkring i verden?

Historien bag 26. december

Anden juledag er en kristen helligdag, der oprindeligt blev fejret til ære for Stefanus, der var den første kristne martyr. Han blev stenet til døde kort efter Jesu fødsel, og hans død markeres stadig den 26. december i mange kirker rundt omkring i verden.

I Danmark har dagen dog fået en mere folkelig betydning, og den er nu mest kendt som en ekstra fridag i forbindelse med julen. Mange bruger dagen på at slappe af, spise rester fra julemiddagen og måske tage i biografen eller ud at gå en tur i den friske vinterluft.

Traditioner og skikke på 26. december

Selvom 26. december ikke længere har den samme religiøse betydning som tidligere, er der stadig mange traditioner og skikke, der knytter sig til dagen. Her er nogle af dem:

  • Julefrokost: Mange virksomheder og foreninger holder stadig julefrokoster på anden juledag.
  • Sankt Stefans dag: I nogle lande bruger man stadig dagen til at mindes Stefanus og hans martyrdom.
  • Shopping: I USA og Storbritannien er 26. december kendt som “Boxing Day”, hvor der er udsalg i mange butikker.
  • Sport: I England er der tradition for at afholde store fodboldkampe på 26. december.

26. december rundt omkring i verden

Som nævnt fejres 26. december stadig som en religiøs helligdag i mange kristne kirker. Men udover det er der også mange andre traditioner og skikke, der er knyttet til dagen rundt omkring i verden.

I USA er 26. december kendt som “Boxing Day”, hvor der er udsalg i mange butikker. I England er der tradition for at afholde store fodboldkampe på dagen, og i Australien er det en national helligdag, hvor man blandt andet ser den årlige “Sydney to Hobart”-sejlads.

I nogle lande, som for eksempel Holland og Belgien, er 26. december kendt som “anden juledag” og fejres på samme måde som i Danmark med familiehygge og afslapning.

Fejr 26. december med dine kære

Uanset om du fejrer 26. december som en religiøs helligdag eller som en ekstra fridag i forbindelse med julen, er det en dag, der kan bruges til at slappe af og være sammen med dem, du holder af. Så tag en pause fra hverdagens stress og jag, og nyd dagen med dine kære.

Husk også at besøge https://globale-helligdage-i-december.dk/26-december-2-juledag/ for mere information om 26. december og andre globale helligdage i december.